Hjertevarmerne


Hjertevarmerne

Ingen skal gå sulten fra Varmestua i Ålesund og alle får en klem- hvis de vil.

Når den bitende januar-vinden jager gjennom Ålesunds gater, er det det godt å søke ly innenfor dørene til Frelsesarmeens slumstasjon på Solhøi. Et steinkast unna butikkene ligger Varmestua som tilbyr både mat og hjertevarme. I det julens forbrukerfest så vidt har ebbet ut, siger det en ny uro over oljelandet. Ved Varmestua i Giskegata merker leder Åse Berg Grønvik at stadig flere trenger hjelp til å skaffe mat og klær. – Det er et økt behov, og vi ser at det hele tiden kommer nye folk, sier hun.

En av dem som setter stor pris på tilbudet er Gunnhild Dahl. Hun har akkurat fått servert frokost og har satt seg til rette i den myke sofaen. – Jeg har kommet hit hver eneste dag i snart to år, sier hun. Det er nesten like lenge som hun har holdt seg nykter. – Hvis jeg ikke hadde hatt dette stedet, så hadde jeg drukket, sier Gunnhild. – Jeg lå våken en kveld og tenkte på hvordan det hadde føltes dersom Varmestua ble borte, og da fikk jeg angst inni meg.

En plan for alt

Varmestua er et lavterskeltilbud for de som sliter med rus, dårlig psykisk helse eller av andre årsaker har en vanskelig hverdag. Uføretrygdede, fremmedarbeidere og rusmisbrukere er gruppene som benytter seg mest av tilbudet. Men Åse Berg Grønvik vet at det er et økende behov også hos barnefamilier. Ved Varmestua kan man lese avisen, ta en dusj, eller vaske klær. Det serveres også frokost og middag. Annenhver onsdag er det matutdeling i Apotekergata 14. Varene er donert av Kiwi og går gjerne ut samme dag som utdelingen. Heldigvis er det nok av produkter å velge imellom. Lagrene er fulle og helt siden klokka ni har den tidligere rusmisbrukeren, nå frelsesarmesoldaten, Sverre Tunset fylt den lille varebilen til randen med frossen laks, leverpostei og middagsmat. I dag er det tomt for brød og Sverre skal hente flere kasser hos et bakeri i byen. – Jeg tror det er en mening bak alt og at det er noen som styrer oss, sier han når vi setter oss i bilen.

– Hva mener du?

– Ta for eksempel i dag, da vi fikk for lite brød. Plutselig ringte et bakeri og tilbudte oss 50 brød. Da er det Gud som trekker i trådene, sier Sverre.

– Er det derfor du gjør dette. At det er en overordnet plan?

– Ja, det tror jeg. Varmestua har betydd utrolig mye for meg. Over halve livet har jeg vært rusavhengig. Nå håper jeg på å ha betydning for andre. Kanskje kan jeg utgjøre en forskjell for folk.

Stort behov

I lokalene til Frelsesarmeen venter et tjuetalls mennesker på matutdelingen. Noen har søkt sammen rundt bordene og varmer fingrene på rykende varm kaffe, mens andre holder seg i bakgrunnen. Åse er i full gang med å dele ut kølapper og når det er deres tur får de komme inn, én etter én, for å plukke et fullt bærenett med mat.

Gardinene er trukket for og flere av brukerne stivner til når de ser kameraet mitt. Enda er terskelen høy for å søke hjelp for mange. Jeg blir bedt om å vise varsomhet. – Noen er redde for at andre skal få vite at de henter mat hos oss, sier Åse lavt. Andre sliter med sosialangst og tør ikke engang å komme hit.

Bakerst i kafeen finner jeg Kjell Olsen. Han er verken redd for å la seg avbilde eller prate. – Jeg synes det er viktig å vise hva Varmestua driver med, sier han. – For meg har dette stor betydning, legger han til. Det uttrykksfulle ansiktet er alvorlig, med dype furer som små utropstegn fra et langt og røft liv.

– Hvorfor er du her? spør jeg

Jeg var sjømann i førti år. Men etter at jeg ble uføretrygdet ble det nødvendig å oppsøke Varmestua for å spe på trygda. Jeg får ikke så mye utbetalt, så dette kommer godt med, sier Kjell stille og ruller sigaretten mellom fingrene. Det er ei stund siden sist matutdeling og han gleder seg til å få nye forsyninger. Nå er det hans tur til å velge fra eskene. Gradvis fylles den slitte, grønne kofferten opp av brød, frossenfisk og pålegg. Ei vond skulder gjør det vanskelig for Kjell å bære all maten, så trillekofferten har blitt et godt hjelpemiddel.

– Skal du spise middag her også?

– Nei, Kjell rister på hodet. Han har gått til matutleveringen i to år, men middagen lager han helst selv, hjemme.

Pynter med kasserte blomster

Ved pianoet står en rakrygget islending og retter på blomstene med de grove arbeidsnevene sine. Hreidar Haukur Kårason er en av de frivillige som bidrar med både tid og penger for å gjøre det trivelig for brukerne. – Jeg har alltid interessert meg for det vakre. Om det er kunst, blomster eller tegninger, så er det vært viktig å ha det fint rundt seg, sier Hreidar.

– Kjøper du blomstene selv?

– Jeg får dem billig av blomsterhandleren. Hvis ikke hadde jeg ikke hatt råd for blomster er dyrt, sier Hreidar. – Han legger av de blomstene som vanligvis går i søpla, for jeg bryr meg ikke om ei rose er knekt. Slik forlenger jeg også livet til blomstene.

– Hvordan kom du på at du skulle begynne med dette ?

– Jeg kjøpte blomster til kona mi før hun døde. Etterpå fikk jeg lyst til å gjøre mer og begynte å sette sammen buketter selv. Det er viktig å ha det fint rundt seg og de andre setter pris på at jeg pynter opp her i Varmestua, sier han. – Alt vi gjør er jo av kjærlighet og kjærligheten til Gud er størst, men kjærligheten mellom mennesker er også viktig.

– Slik som den kjærligheten dere viser ovenfor medmenneskene her?

– Ja. Du blir ikke gladere av å ha mye penger, men hvis du kan hjelpe andre, da blir du lykkelig, sier Hreidar. – Jeg skulle ønske at flere hadde fått med seg alt det gode som foregår her. Mange synes nok det er nedverdigende å komme hit fordi de har lagt seg til et bilde som ikke stemmer, sier han. Hreidar tror de aller fleste ville hatt godt av å stoppe opp og tenke over hva som betyr noe i livet. – Alt kan bli tatt ifra deg og da er det viktig å vite hva som er teller. Alle kan havne i kriser, om det er sykdom, rus, alkohol eller sorg. Da kan det være godt å fokusere på hva livet egentlig handler om.


RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
No tags yet.